piatok 6. marca 2009

Po 30tich rokoch už z tréningu vedu nerobím :-)

O tom, že má pre športovca význam viesť si tréningový denník, niet pochýb. Môj prvý v dvanástich rokoch som si dlho viesť nevydržal, ale aspoň mi pomohol s odstupom času nájsť presný deň, kedy som absolvoval svoj prvý chodecký tréning a prvé preteky .
Od 15tich rokov bol  mojim tréningovým denníkom obyčajný zošit, neskôr, keď som sa dostal do strediska vrcholového športu v Banskej Bystrici, tréningový denník aký spoznal snáď každý športovec čo bol v nejakom športovom stredisku či klube.
Takto som si do tréningového denníka, či neskôr opäť obyčajného zošita dokázal písať dovtedy, kým som mal v chôdzi ambície sa zlepšovať a dosahovať vrcholné výkony. To bolo pred cca šesť rokmi, odvtedy som si zapisoval už len stručne nachodené či nabehné kilometry.
Nedávno sa ma kamarát spýtal, ako a koľko trénujem, keď si tak dlho udržujem stabilnú vysokú výkonnosť. pohode..„Trénoval“ som dvadsať rokov a čo sa za ten čas na mňa nalepilo teraz len z toho ťažím. Behanie ma baví práve takto, a verím že takto budem čo najdlhšie. Ak sa mi podarí presadiť sa aj umiestneniami síce poteší, prioritou to však už nie je. Pre svoj prehľad mi stačí odbehnuté kilometre si viesť v jednoduchom denníku  na bezvabeh.cz  ..
Takto sa vyhýbam sklamaniam, naopak viem sa už len príjemne prekvapiť :-)
Veľa som sa naučil práve z tých tréningových denníkov kde som si poctivo zapisoval nielen samotný tréning ale hlavne pocity ktoré som považoval za podstatné, lebo ma to naučilo poznať telo ako na záťaž reaguje, a tým ho počúvať....

4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Taky mi ta jednoduchá matematika na behej.com vyhovuje :-((
mapo

Anonymný povedal(a)...

Ahoj Peťo, nechceš napísať niečo o svojích plánovaných závodoch na tento rok? Trebárs nějaká stovka? Nech viem, čo mám sledovať a na čo sa možem tešiť.
Štefan

Pefo povedal(a)...

Števo,určite o svojich tohtoročných bežeckých cieľoch či plánovaných pretekoch niečo napíšem,možno už po najbližšom víkende,kedy oslávim(?:-)štyridsiatku.
Tušíš však dobre, stovka je momentálne jedným z mojich cieľov. A to nielen "trebárs nejaká"...:-)

Anonymný povedal(a)...

Už sa na to těším. A myslel som "trebárs nějakú stovku" pod 7 hod.